Üdvözöljük óvodánk weboldalán!

Pillangó csoport

Óvodapedagógusok:

Uj-Jobbágy Mihályné Magduska óvó néni

Mészáros-Koczka Viktória Daniella óvó néni

Dajka néni:

Kocsisné Kavalecz Valéria néni

 

Mi vagyunk a Pillangó csoport,

Az oviban szárnyalunk, mint a pillangók.               

Erről is kaptuk a nevünket,

Szeretnek a csoportunkba járni a gyerekek.

A napjaink mindig mosollyal telnek,

Gyere és játssz velünk te is egyet!

 

A Baptista Szeretetszolgálat Gyöngyszem Óvodájának Pillangó csoportja vagyunk.

A csoportunk korosztály szerint heterogén összetételű, tehát vegyes életkorú gyermekek járnak ide. A mindennapok a csoportban vidáman, játékosan telnek.

Mi pedagógusok, valamint a dajka néni is próbáljuk még családiasabb, derűsebb hangulatúvá varázsolni a légkört. A dekorációnk mindig az évszakoknak, aktualitásoknak megfelelő. A berendezési tárgyak a csoportban gyakran a nevünkhöz méltóan pillangót ábrázolnak, például szőnyeg, asztalterítők, tárolódobozok, kötények, fali dekorációk.

A délelőttök folyamán játékba ágyazott tevékenységeket folytatunk. Úgy véljük, hogy a gyermekek számára a legfontosabb a játék, hiszen a játék által ismerik meg az őket körülvevő tárgyakat, a világ jelenségeit, történéseit. Mindezek mellett a kreativitásuk és a fantáziájuk fejlődését teszi lehetővé.  Festünk, ragasztunk, gyurmázunk melyeket általában örömmel fogadnak és élveznek a gyermekek. Ezek mellett nem maradhat el a versek, dalok, körjátékok gyakoroltatása, a mesélés, a bábelőadás és a dramatizálás sem.

Fontosnak tartjuk a körülöttünk lévő világ megismertetését a csoportunkba járó gyermekekkel, ezeket a külső világ tevékeny megismerése tevékenység által, sok féle módszert alkalmazva tesszük. Gyakran használunk egy-egy téma feldolgozásához informatikai eszközöket.

Ha az időjárás is nekünk kedvez, akkor részt veszünk ismeretterjesztő sétákon a szabadban, ahol megismerkedünk a csodás növény és állatvilággal és sokszor a szülők is részt vesznek ezeken a külső programokon. Számunkra fontos a megfelelő kapcsolat kialakítása a gyermekeink szüleivel.

A gyermekek cseperedéséhez elengedhetetlen, hogy ápoljuk a hagyományokat, kezdve ősszel az őszköszöntő családi délelőttel és a Hálaadással. Télen folytatjuk a Mikulás várással, a Luca napi vásárral (melyet a szülők szerveznek minden évben). Ezeket követi az adventi időszak és a gyermekek kedvence februárban a kiszebáb égetés majd a farsangi „mulatság”, amikor elűzzük a telet. Tavasszal nőnap alkalmából minden évben a kisfiúk virággal kedveskednek a kislányoknak, majd következik húsvét várás, ami tojásfestéssel, locsolással történik. Május első vasárnapján az édesanyáknak, az utolsón pedig a gyermekeknek kedveskedünk. A június hónap a nagycsoportos gyermekek búcsúztatásáról szól, ilyenkor csoporton belül szervezünk egyéni, vidám kis összejövetelt és elköszönünk a nagycsoportos gyermekeinktől. 

Kedvenc tevékenységünk a mozgás, melyet a csoportszobán belül, az udvaron és a tornaszobában is végzünk. Ehhez a tevékenységformához is használunk informatikai eszközöket, ugyanis a mindennapi mozgás része az életünknek. Ilyenkor zenére táncolunk, utánzó mozgásokat végzünk.

Legfőbb célunk, hogy a gyermekeink szeressenek óvodába járni, elsajátítsák a szokásokat, ismerjenek meg új dolgokat, és a legfontosabb, hogy boldog, kiegyensúlyozott „pillangók” legyenek.

GALÉRIA